Dat is heel geen woord !!!!

Toen ik nog op school zat was ik nooit zo geinteresseerd in taal. De exacte vakken waren meer mijn ding. Natuurlijk lette ik wel op bij de taallessen, want je wilt toch uiteindelijk slagen. Ik moet zeggen dat ik dankzij de verschillende leraren Nederlands een aardig taalgevoel ontwikkeld heb.
Met die achtergrond verwonder ik mij regelmatig over de taalverloedering die steeds meer doorzet. Natuurlijk vond ook ik het vreselijk dat we ineens allerlei woorden zoals pannekoek anders moesten gaan schrijven omdat het voor de huidige generatie schoolkinderen allemaal veel te ingewikkeld werd.
De taalspecialisten overwegen ook om de d’s en t’s en dt’s te schrappen. Gelukkig is het nog niet zover. We zie je steeds meer mensen alvast een voorschotje nemen. Ik heb het dan niet eens over de SMS/MSN taal, maar over zaken die gewoon in de normale correspondentie naar boven komen
“Kijk is op deze site ?”
Natuurlijk weten jullie allemaal dat het “kijk eens op deze site?” moet zijn. Toch zijn er hele volkstammen van overtuigd dat het Goed Nederlands is. Of deze:
“Dat zal ik even aan me moeder vragen”
Ook daar loop ik regelmatig tegenaan.
Dan is er nog een andere categorie; de woorden die zelf bedacht zijn omdat ze zo lekker klinken. Zo kennen we al heel lang de “totaal-” voorvoegsels die je vindt bij “totaalinstallateurs” (als je een totaal wil laten installeren?) of  “totaaladviseurs” (voor een goed advies over je totaal). En ik mij steeds maar afvragen waar mijn totaal dan zit…..
Nog een leuke: “mijn lamp heeft een Wattage van 60”. Het gaat hier om een lamp met een vermogen van 60 Watt. “Ik heb een jaarkilometrage van 60.000”, betekent: ik rijd per jaar een afstand van 60.000 kilometer.
En nu krijg ik ineens DIT in de bus:

Glas-be-was-sing

Dat noemde ik altijd een glazenwasser.

Ik haalde ook brood bij de bakker, die nu vast ineens aan brood- en banketbebakking doet.
Op dinsdagochtend komt de SITA in ons dorp vuilcontainerbeleging doen. En de gemeentewerken doen aan straatbeveging. De slager doet aan dierbeslachting, en de schilder aan huisbeschildering. (dat kan dan weer wel, maar dan heb je verkeerde schilder gebeld)

Ik ben benieuwd wat ik nog meer voor leuke nieuwe woorden tegenkom. Ik hou me aanbevolen voor alle suggesties!!!

Comments

  1. Anoniem

    Geen nieuw woord, maar wel iets wat veel mensen verkeerd zeggen:
    'Hun hebben…..'in plaats van 'Zij hebben….'

    Ik lees met plezier je blog! Gefeliciteerd met jullie mooie dochter.

    Eline

Leave a Reply