Een half uurtje Biggles

De “oudere jongens” onder ons weten vast nog wel wie Biggles was. Zijn naam was voluit James Bigglesworth en hij was Captain bij (onder meer) de RAF. Als hoofdpersoon in een uitgebreide reeks jongensboeken verwierf hij een aantal onderscheidingen en stukje bij beetje de status van Superheld.

Prominent in de boeken was altijd het element vliegen. Omdat de verhalen in de meeste boeken zich afspeelden in de jaren 50 (van de vorige eeuw), ging het vliegen dan ook niet in straaljagers maar in oude vliegtuigen met open cockpit. De “de Havilland Tiger Moth” is zo’n vliegtuig. Het was jarenlang het trainingsvliegtuig van de Engelse luchtmacht en mede daardoor worden er (vooral in de UK) nog flink wat van deze kisten operationeel gehouden en gevlogen.

Ook in Nederland was de Tiger Moth een tijd in gebruik als trainer voor KLM piloten in opleiding. Een aantal jaren geleden besloot een groepje KLM vliegers die bijna met pensioen gingen dat het hun leuk leek om weer eens in zo’n vliegtuig rond te vliegen. Zij richtten de stichting Dutch Tiger Flight op en kochten een Tiger Moth in de US.

Deze Tiger Moth staat tegenwoordig gestald op Hilversum en het toeval wil dat mijn vlieginstructeur 1 van de tegenwoordige participanten is. Ik had al eens laten vallen dat ik wel eens mee zou willen in de Moth en afgelopen woensdag was het ineens mijn beurt.

Om niks van het schouwspel te missen was ik ruim op tijd op het veld. Ik zag hoe Cees al een beetje aan het “spelen” was in de lucht en toen hij geland was kon ik eigenlijk meteen instappen. De overige aanwezige participanten bekeken mij eens en zeiden: “heb je geen behoorlijke vliegkleding bij je?”.  Ehhhh nee dus…..  Ik werd dus in een geleende vliegoverall gehezen en kreeg een leren kap op met bijpassende vliegbril. De biggles-look was compleet.

 

De motor van de Moth werd gestart met een ferme slinger aan de propellor en we waren klaar voor vertrek. Zo’n Tiger Moth maakt nogal wat lawaai, dus tijdens de vlucht was er nauwelijks mogelijkheid tot communiceren met Cees, die achter mij zat. Ik heb dus maar gewoon (bijna) stil zitten genieten en het volgende filmpje gemaakt.

Het was een geweldige ervaring en ik ben blij dat er mensen zijn die zoveel tijd investeren om dit soort luchtvaarthistorie levend te houden!!

Leave a Reply