Links, links, links ………

Vakantie is leuk. Vakantie in Ierland is nog leuker. Vakantie in Ierland met een Fly-Drive is….. een uitdaging!

Punt 1:  In Ierland rijdt men links! Gelukkig hebben ze dat in de huurauto nog eens duidelijk aangegeven

Heel duidelijk aangegeven

Punt 2:  Het stuur zit dus rechts in de auto.

Dat is best lollig, vooral al je ‘s ochtends instapt en je afvraagt waar het stuur gebleven is. Uitstappen en omlopen naar de rechterkant dan maar.

Daarnaast zit je versnellingspook aan de verkeerde kant.  Moet je eens proberen, schakelen met je linkerhand, is een compleet nieuwe sport, vooral als het snel moet omdat je op een rotonde zit.
Soms denk je nog steeds dat je met rechts moet schakelen en sla je hard met je hand tegen je portier als je een andere versnelling zoekt.

Punt 3:  De wegen en verkeersregels…

Hoe werkt dat? Als je links rijdt, heeft rechts dan nog wel voorrang, of juist verkeer van links? Waarvoor zijn die gele stippellijnen aan de linkerkant van de weg eigenlijk? Wat betekenen die rare borden?

Ook leuk, de rare mengeling van verkeersdeelnemers op de verschillende wegen. In Nederland kom je op een autoweg alleen (juist ja) AUTO’s tegen. In Ierland kan je op een autoweg (max speed 100 km/u) gewoon joggers, tractors, fietsers, kleine kinderen en hier en daar een loslopend schaap tegenkomen.

Punt 4:  De breedte van de auto…

Een Opel Astra is niet exorbitant breed. Als het stuur aan de rechterkant zit is ie alleen wel breed aan de VERKEERDE kant. De eerste dag ben je je daar heel bewust van. Na een paar dagen denk je dat je dat allemaal wel weet en ga je vloeiender rijden zonder stoepranden te raken.

TOTDAT …….

Je ineens door een dorpje moet en je een geparkeerde auto moet passeren. Dan stuur je ineens net een beetje te weinig naar rechts.
Sorry meneer van Hertz en sorry Siobhan-uit-Westport-die-bij-Shell-werkt-en-dus-veel-Nederlanders-kent dat ik jullie buitenspiegels gesloopt heb.

(ik mocht van de politie hier geen foto van plaatsen, maar ja…. een kapotte buitenspiegel hebben jullie wel eens gezien denk ik.)

Leave a Reply