Recycle TV

Ik heb een druk leven. Dat komt vooral omdat ik teveel hobby’s probeer te combineren met een drukke baan en de nodige verplichtingen thuis. Ik zit dan ook niet vaak voor de TV. Wat wel vaak gebeurt is dat ik TV aan heb staan als een soort “behang”. Het maakt geluid en soms kijk je even een plaatje mee. Het gevolg daarvan is vaak dat je niet bewust zapt. Meestal zap ik naar een zender waar iets interessants lijkt te zijn en dan blijft die zender vervolgens gewoon aan staan. Zo kom je nog wel eens dingen tegen waarvan je denkt: “waarom zenden ze het in hemelsnaam uit!!”

In mijn jeugd keek ik veel TV en dan viel het op dat in de zomer, als we allemaal buitenspeelden, vooral herhalingen op TV waren. Dat was nooit zo erg, want we keken toch niet.

Wat me nu de laatste tijd irritant ging opvallen is dat er gewoon een hele reeks aan programma’s op de TV is die er van uit gaat dat we allemaal aan een vergevorderd stadium van hersenverweking lijden. Ik heb het dan nog niet eens over “Secret Story” maar meer over wat ik noem “Recycling TV”.

Eerst maar eens de eerste categorie: Hierin vallen programma’s als “Wegmisbruikers”, “De politie op je hielen”, “De Smaakpolitie”, “Sport levensgevaarlijk” en nog een hele rij van dit soort programma’s. Wat ze daar doen is nog het meeste te vergelijken met popcorn maken. Met weinig ingredienten heb je een hele schaal vol.

Wat doen ze: er is een achtervolging tussen criminelen en de politie, dat kun je vanuit 4 cameraposities laten zien en dan zet je daar een (bij voorkeur betweterige) commentaarstem onder. Als je dat allemaal dus 4 keer hebt laten zien, monteer je er een kort interviewtje in met een agent of een ooggetuige en dan laat je alle beelden gewoon nog een paar keer in slow motion zien. Zo kun je met twee achtervolgingen een uur zendtijd vullen, want er moet natuurlijk ook nog de nodige reclame tussen.

De tweede categorie is die van “De 25….” dat op SBS uitgezonden wordt. Dat gaat dan vaak om de 25 leukste conferences, of de 25 meest ontroerende momenten. Dat is dus allemaal al een aantal keer uitgezonden en dat zetten ze bij SBS dan NOG een keer op een rijtje. Nog los van de vraag WIE in hemelsnaam bepaalt welke fragmenten in die lijst terechtkomen, bedienen ze zich bij dit programma ook eindeloos van de herhalingsknop. Je ziet die “traan van Maxima” dus ook nog even 10 minuten lang.

Ik heb er geen wetenschappelijk onderzoek naar gedaan, maar volgens mij kunnen we, als we dit soort recycling TV gewoon van TV verbannen, met 1 hele zender minder toe in  Nederland.

Leave a Reply