Taalverloedering

Ik heb het er al eens vaker over gehad: de teruglopende taalvaardigheid van de Nederlanders. Hoe komt dat toch? Is het te wijten aan de opleiding, ligt het aan de intelligentie of is het gewoon totale desinteresse?

Dat laatste zou best wel eens aan de orde kunnen zijn. Het lijkt een beetje op een scene uit de André Hazes film “zij gelooft in mij”. André was een lied aan het schrijven en het ging als volgt: “Ik zag je lopen op het station en ik wou dat ik je kon“. Andre’s manager zei toen: “dat is toch geen Nederlands André”, waarop het antwoord was: “Nou en, de mensen begrijpen me toch??”
Het lijkt de houding van de hedendaagse twitteraar/facebooker/hyves gebruiker. Een bloemlezing van dingen die ik in mijn verschillende timelines en prikborden vond:

“met me mannetje …… wat lijkt hij toch op ze vader”
“ik ga maar is mijn huiswerk maken”
me vader kan dat goed”
“hij heb een grote vis gevangen”

Ik kan het nooit laten om de betreffende persoon erop te wijzen dat het niet correct is. Opvallend vind ik dan dat ik best vaak de reactie krijg. Jah sorry hoor, ik ben een beetje dyslectisch. Op zich wel weer bijzonder dat het dan moeilijk is om “ja” correct te spellen, maar dat “dyslectisch” foutloos kan.

Persoonlijk wijt ik het dus vooral aan desinteresse en gemakzucht. We hebben allemaal onze mond vol over het behouden van onze eigen cultuur en identiteit, maar vergeten voor het gemak dat onze taal een onderdeel van de cultuur vormt.

Over die cultuur en identiteit overigens ook nog een leuk punt. Het lijkt tegenwoordig van belang dat we ons taalgebruik zoveel mogelijk doorspekken met woorden uit een andere taal. Dat kan Surinaams zijn, maar vaak ook Engels.
Waarom moet er zovaak “fucking” gezegd worden, en waarom wordt dat dan weer als facking geschreven? Waarom moeten mensen meteen grijpen naar de afkorting #FTW (Fuck The World) als er even iets tegen zit. Vaak is de aanleiding voor deze uitspraak iets onbenulligs dat compleet onnozel is als je het afzet tegen de grote problemen in de wereld. Een uitspraak als #FTW geeft mijns inziens blijk van erg weinig respect tegenover anderen. Kunnen we afspreken dat we daarmee ophouden ?

Ik hoop oprecht dat ergens in de nabije toekomst mensen weer trots worden op hun taal en hun stinkende best gaan doen om (bijna) foutloos te schrijven. Het is niet zo moeilijk, ik heb het ook geleerd.

Comments

Leave a Reply